Exkurze žáků 6.třídy do Prahy

Ve čtvrtek 5. 12. 2019 se žáci 6. třídy ZŠ Jince vydali v doprovodu Mgr. Pilíkové a Mgr. Pospíšilové do Prahy. Naším cílem bylo po opravě znovuotevřené Národní muzeum.

I když ještě zdaleka nejsou přístupné všechny sbírky, dojem byl úžasný – vlastní nádherná budova zvenku i zevnitř nás úplně ohromila. V pantheonu NM jsme si prohlédli sochy i busty významných osobností a připomněli jsme si velikány naší historie. Velmi na nás zapůsobila i spojovací chodba mezi historickou a novou budovou NM. Byli jsme tam účastníky působivé velkoplošné projekce shrnutí základních mezníků našich dějin.

Na zpáteční cestě jsme došli k soše sv. Václava na Václavském náměstí a seznámili jsme se s historií sochy, autorem i postavami dalších čtyř světců na sousoší. Na Hlavním nádraží jsme obdivovali historickou část a secesní výzdobu budovy. Na 1. nástupišti jsme si pak u sochy Nicholase Wintona odvyprávěli příběh empatie a záchrany židovských dětí.

Ještě následující den jsme si informace opakovali a utřiďovali. Exkurze byla zajímavá, děti byly pozorné a dokonce i počasí nám přálo.

 

Mgr. Olga Pospíšilová