Návštěva SŠSaŘ Stochov

Že řemeslo má zlaté dno, se mohli přesvědčit žáci osmého a devátého ročníku jinecké základní školy, kteří v úterý 26. listopadu navštívili Střední školu služeb a řemesel ve Stochově v rámci naplňování vzdělávací oblasti Člověk a svět práce. Moderně vybavenou školou naše žáky provedli samotní žáci prvních ročníků. Ti jsou ve škole pouhé tři měsíce a vedli si skutečně jako profesionálové. Pod odborným vedením si naši žáci vyzkoušeli mnohé profese. Míchali nealkoholické nápoje, připravovali různé druhy toustů a palačinek, soutěžili ve vědomostním kvízu o jídle. Děvčata si nechala vytvořit módní účesy, na modelu hlavy se pokoušela sama natáčet vlasy a plést copy. V kosmetickém salónu se pak dívky nechaly hýčkat při masáži šíje, kterou si také samy vyzkoušely, seznámily se s manikúrou a pedikúrou. Odměnou jim byl parafínový zábal na ruce a malý kosmetický dárek.

Chlapci zase okusili práci v klempířské a instalatérské dílně. Vyrobili si z plechu píšťalku či na ohýbačce zápasili s výrobou hliníkové krabičky, spojovali potrubí pomocí hořáku a opracovávali kov pilníkem. Také pronikli do práce skladníka, vyzkoušeli si ovládat manipulační vozík, řídit ještěrku na dálkové ovládání a zjistili, jak to chodí ve skladu.

Jelikož střední škola není zrovna blízko, prohlédli si žáci i prostory domova mládeže, který je součástí školy. Po pětihodinovém programu jsme návštěvu zakončili ve školní jídelně.

Je smutné, že o řemeslné obory je dlouhodobě nízký zájem. Jen pro zajímavost –  v celé republice se oboru klempíř pro stavební výrobu učí do 30 žáků. Kolik se jich vyučí? Kolik jich zůstane v oboru? Kdo jednou osadí okapy a oplechuje střechy?

Věřím, že návštěva školy byla pro mnohé žáky inspirativní a že třeba pomohla našim žákům v budoucím rozhodování, kam že to půjdou příští jejich kroky.

 

I. Chocholová